Informatii medicale despre endocrinologie
- Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile hipotalamice, hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene, adrenale (ale glandelor suprarenale: corticosuprarenale si medulosuprarenale), gonadale (ovariene si testiculare), precum si tulburarile metabolismului calcic (tetania sau spasmofilia, osteopenia, osteoporoza si osteomalacia). Este cunoscut faptul ca sistemul endocrin secreta si elibereaza in circulatie o serie de hormoni specifici, care sunt niste mesageri chimici ce transmit informatia la distanta pe cale umorala pana la nivelul tesuturilor periferice, coordonand functionarea organelor si sistemelor si influentand metabolismele glucidic, lipidic, proteic si echilibrul hidro-electrolitic si acido-bazic. Sistemul endocrin este perfect integrat cu alte sisteme de importanta majora ale organismului uman, cum sunt sistemul nervos si cel imunitar.
- Afectiunile endocrinologice cel mai frecvent intalnite la pacienti sunt: patologia glandei tiroide (hipotiroidia, hipertiroidia, boala Graves-Basedow, tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, gusa difuza, gusa nodulara/polinodulara, cancerul de tiroida), afectiunile glandei hipofize (adenoame nesecretante, adenoame secretante-prolactinomul, acromegalia, boala Cushing-, insuficienta hipofizara monotropa/pluritropa, nanismul hipofizar), diabetul insipid, tulburarile de comportament alimentar (bulimia, anorexia nervoasa), pubertatea precoce/intarziata, patologia glandelor suprarenale (tumori secretante de catecolamine sau feocromocitomul, de aldosteron sau sindromul Conn, de glucocorticoizi sau sindromul Cushing, responsabile printre altele si de aparitia hipertensiunii arteriale secundare de cauza endocrina, insuficienta suprarenala primara sau boala Addison), patologia gonadelor (sindromul ovarelor polichistice, tulburarile de ciclu menstrual, tulburarile de menopauza, tulburarile de dinamica sexuala de tip disfunctie erectila/impotenta, infertilitatea feminina/masculina/de cuplu, andromastia, micropenis, criptorhidia), tulburarile metabolismului calcic (hipocalcemia-tetania/spasmofilia si hipercalcemia/hiperparatiroidismul), bolile sanului (mastoza fibro-chistica, fibroadenomul mamar).
- Sistemul endocrin este responsabil de cresterea si dezvoltarea organismului, somatica si intelectuala, de mentinerea homeostaziei, de reglarea metabolismelor, de diferentierea si dezvoltarea sexuala si reproducere.
- Afectiunile endocrine sunt complexe si necesita analize de laborator specifice si efectuate cu maxima precizie si investigatii imagistice multiple (ecografie, radiografie, tomografie, RMN, mamografie, DEXA etc.), uneori si teste dinamice de stimulare/inhibitie a secretiei unui anumit hormon.
- Numarul femeilor care fac boli endocrine este mai mare decat cel al barbatilor datorita impregnarii hormonale cu estrogeni, ele fiind si principala tinta a bolilor autoimune generale, nu numai a tiroiditei autoimune Hashimoto: lupus, poliartrita reumatoida, vitiligo, diabet zaharat tip1 etc.
- Un stress mare fizic sau unul emotional sunt motive pentru a face si un consult endocrinologic deoarece in aceste conditii se pot declansa boli ale tiroidei, crize de spasmofilie, tulburari de ciclu menstrual pana la amenoree secundara, tulburari de dinamica sexuala pana la impotenta, tulburari de comportament alimentar (bulimie, anorexie nervoasa) etc.
- Este foarte importanta diagnosticarea si tratarea din timp a unei boli endocrine la copil, care lasata netratata are consecinte mult mai grave ca la adult asupra dezvoltarii lui din punct de vedere fizic (inaltime, greutate, sexualizare la varsta corespunzatoare pubertatii normale) dar mai ales intelectual (coeficient de inteligenta si performanta scolara). Un copil care este mai scund decat majoritatea celor de varsta sa poate suferi de nanism hipofizar/sau alte boli ale glandelor endocrine implicate in cresterea in inaltime, iar acest lucru trebuie tratat din timp, incepand cu varsta de 3 ani, deoarece in momentul finalizarii pubertatii cartilajele de crestere se inchid si orice interventie devine inutila. De asemenea, retineti ca un copil sanatos nu este gras!Obezitatea la copil are consecinte mult mai grave decat la adult, in special daca este vorba de sexul masculin la care afecteaza de multe ori dezvoltarea organelor sexuale externe (micropenis). Criptorhidia (testicule necoborate in scrot) este o alta conditie patologica ce trebuie depistata si tratata cat mai devreme deoarece prezinta risc ulterior la varsta adulta de infertilitate si malignizare.
- De asemenea infertilitatea (imposibilitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa un an de relatii sexuale frecvente si neprotejate) poate fii datorata femeii, cat si barbatului, cat si ambilor parteneri si diagnosticarea si tratamentul eficient apartine atat de endocrinologie cat si de ginecologie, uneori si de urologie. Deci este necesar sa efectuati in acest caz consulturi complete la toate cele trei specialitati enumerate si investigatiile recomandate.
- Un alt aspect de subliniat este ca femeile de varsta fertila, cele care isi doresc un copil si gravidele trebuie sa faca un consult la endocrinologie deoarece disfunctia tiroidiana in aceasta perioada foarte importanta a femeii, respectiv pe timpul sarcinii, lasata netratata poate avea repercursiuni severe asupra viitorului nou-nascut (dezvoltare fizica dar mai ales intelectuala deficitara). Femeile trebuie sa isi verifice functia tiroidiana in prima luna de sarcina (ideal este inainte de momentul conceptiei cu minim 2 luni) si apoi dupa nastere in primul an pentru a trata eventuala tiroidita post-partum/hipotiroidism/rebound al bolii Basedow etc.
- La control endocrinologic trebuie sa se prezinte si persoanele cu risc mare de a dezvolta afectiuni endocrinologice ca de exemplu rudele de gradul 1 ale pacientilor cu boala tiroidiana, persoanele nascute si care locuiesc in zone cu deficit geoclimatic de iod, persoanele care sufera de diabet zaharat, boli autoimune, tulburari de ritm cardiac (tahicardie sinusala, fibrilatie atriala etc.), dislipidemii, depresie, insomnie, cele expuse la iradiere accidentala sau terapeutica, persoanele care sunt in tratament cu amiodarona (Cordarone), interferon, corticoterapie, anticonceptionale, anumite psihotrope, persoanele cu fracturi osoase repetitive sau litiaza renala recidivanta etc.
- O alta recomandare esentiala pentru orice persoana este sa faca o vizita la endocrinologie cand se afla in decursul unor schimbari fiziologice. Este vorba de copilarie, pubertate, adolescenta, graviditate, dupa nastere, menopauza. Toate aceste etape perfect normale in viata unui om inseamna si schimbari endocrine care pot fii normale sau patologice.
- Desi frecventa bolilor endocrine la barbat este mai mica decat la femeie si acestia pot suferi de afectiuni ale glandei tiroide, de spasmofilie, obezitate, tumori hipofizare, tumori suprarenale, tumori paratiroidiene, andromastie (dezvoltarea glandelor mamare la barbat), osteoporoza senila/secundara, hipogonadism primar (secretie scazuta de testosteron la nivelul testiculelor) sau secundar (secretie scazuta de testosteron determinata de o boala a hipotalamusului sau hipofizei, ca de exemplu un nodul hipofizar secretant de prolactina in exces etc.). Hipogonadismul nediagnosticat si netratat la timp determina o dezvoltare deficitara a caracterelor sexuale secundare, a penisului si testiculelor, cu consecinte nefaste asupra libidoului, potentei sexuale, fertilitatii la varsta adulta. De asemenea favorizeaza aparitia sindromului X metabolic, obezitatii, diabetului zaharat, depresiei, osteoporozei, deficitului de memorie, asteniei fizice si psiho-intelectuale.
- La endocrinologie se investigheaza si se trateaza si bolile sanilor si tulburarile de ciclu menstrual, afectiuni ce tin de aceasta specialitate si nu de ginecologie cum se presupune in mod eronat de catre marea majoritate a populatiei. Tulburarile de ciclu menstrual la femeie pana in varsta de 50 ani sunt de asemenea cel mai frecvent consecinta imbolnavirii uneia/mai multor glande endocrine (hipotalamus, hipofiza, suprarenale, ovare, tiroida). Femeile care au intrat la menopauza este bine sa isi faca un consult endocrinologic, aceasta fiind perioada in care se pot declansa boli tiroidiene, osteopenia, osteoporoza (subtierea oaselor cu risc de fractura la traumatism minor), dislipidemii, crestere in greutate pana la obezitate, tumori mamare etc.;de asemenea dupa menopauza, femeile nemaifiind protejate de hormonii estrogeni pot suferi infarcte miocardice si accidente vasculare cerebrale. Sanul fiind o glanda exocrina sub dependenta endocrina, a carei structura se definitiveaza/modifica fiziologic/altereaza patologic (mastoza fibro-chistica, fibroadenoame, cancer, secretii din mamelon ca laptele/sangele/galben-verzui) sub influenta hormonilor endogeni/exogeni de asemenea este util sa fie investigat in cadrul consultului endocrinologic pentru a depista natura dezechilibrului hormonal si a putea trata si cauza bolii. Si la barbati pot apare afectiuni ale glandelor mamare, lucru cunoscut sub denumirea de andromastie/ginecomastie, care poate fii fiziologica la varste extreme (pubertate, batranete), poate fii determinata de anumite tratamente (spironolactona, diurex, medicamente pentru tratamentul adenomului de prostata) sau poate fii cauzata de o boala a uneia dintre glandele endocrine.
- Patologia tiroidiana reprezinta cea mai frecventa cauza de adresabilitate in serviciile de endocrinologie si asta datorita faptului ca Romania este o tara endemica, zona din Subcarpati fiind cu deficit de iod in sol, automat in flora si fauna deci in alimentatia omului. De asemenea contribuie iradierea (accidentul nuclear Cernobil din aprilie 1986) si stressul psihic. Este important de mentionat ca nu exista o varsta anume pentru aceasta patologie: incepand de la copii si pana la varstnici a crescut numarul cazurilor in mod ingrijorator si este vorba nu numai de afectiuni benigne ci si de cancere tiroidiene.
- Cea mai frecventa patologie de tiroida este patologia cu functie normala a tiroidei, deci cu analize hormonale in limite normale, cea care este evidentiata doar ecografic, de multe ori intamplator in contextul unei ecografii generale de rutina. Este vorba de asa-numita gusa nodulara/polinodulara. In ultimii ani, incepand cu 1986 (Cernobil) a crescut incidenta nodulilor tiroidieni cancerosi, acest tip de cancer fiind mai frecvent la tineri de sex masculin si la femei in varsta.
- Un nodul tiroidian poate sa nu fie vizibil cu ochiul liber, poate sa nu doara, poate sa nu determine simptome suparatoare, poate sa evolueze cu analize hormonale in limite normale si totusi sa fie mare sau malign (cancer) sau sa necesite interventie chirurgicala care efectuata la timp permite vindecarea si supravietuirea marii majoritati a bolnavilor.
- O alta afectiune tiroidiana extrem de frecventa este tiroidita cronica/autoimuna/limfocitara/Hashimoto care poate fii prezenta la toate varstele (chiar si la copii), are o agregare familiala si evolutie asimptomatica si de asemenea cu TSH normal pentru mult timp. Deci pentru diagnosticarea ei pacientul necesita un consult endocrinologic in cadrul caruia se efectueaza obligatoriu o ecografie cu Doppler a glandei tiroide si apoi in functie de acestea va efectua analizele recomandate de catre medicul specialist. Este o boala cronica ce necesita monitorizare periodica la endocrinolog si la un moment dat tratament de substitutie pentru tot restul vietii cu ajustarea periodica a dozei de catre medicul curant, iar in anumite cazuri chiar interventie chirurgicala (noduli mari cu risc de compresiune sau risc de a fii maligni).
- Mituri frecvent raspandite in populatia generala dar care nu au nicio baza stiintifica, NU sunt adevarate:
- 1. Calciul este o vitamina (In realitate este un mineral extrem de necesar organismului in toate etapele vietii de la copilarie la varste inaintate si care are numeroase roluri, cel mai cunoscut fiind mentinerea integritatii si rezistentei oaselor).
- 2. Calciul ingrasa (in realitate nu ingrasa deoarece nu influenteaza centrii hipotalamici ai foamei si satietatii si de asemenea nu are aport caloric).
- 3. Contraceptivele orale combinate ingrasa (in realitate in cel mai rau caz pot determina cresterea greutatii corporale prin retentie hidro-salina dar nicidecum prin crestere a cantitatii de tesut adipos).
- 4. Absenta activitatii sexuale determina aparitia de boli la nivelul sanilor sau de tulburari de ciclu menstrual (In realitate bolile sanilor si tulburarile de ciclu menstrual sunt frecvent determinate de un dezechilibru in sinteza si secretia hormonilor si care nu are nicio legatura de cauzalitate cu activitatea/viata sexuala).
- 5. Bolile sanului si tulburarile de ciclu menstrual se trateaza la ginecologie (fals- sanul este o glanda exocrina sub dependenta endocrina iar tulburarile de ciclu menstrual trebuie investigate complex la endocrinologie, ele fiind de cele mai multe ori cauzate de o disfunctionalitate a uneia dintre glandele endocrine de la hipotalamus, hipofiza, tiroida si pana la suprarenale, ovare si mult mai rar sunt consecinta unei afectiuni organice, structurale ce tine de sfera ginecologica).
- 6. Cancerul nu doare/doare (fals-exista ambele posibilitati evolutive)
- 7. Nodulii tiroidieni dau simptome neplacute la nivelul gatului daca cresc sau sunt mari sau sunt cancerosi (fals-sunt total asimptomatici pana in stadii avansate)
- 8. Cancerul de tiroida este fatal (fals-operat la timp si tratat corespunzator are in marea majoritate a cazurilor o evolutie favorabila cu rata de supravietuire foarte mare).
- 9. Cancerul (tiroidian, mamar etc.) nu trebuie operat pentru ca se raspandeste ( in realitate cu cat este mai urgenta interventia chirurgicala si tratamentul specific cu atat sansa de vindecare este mai mare. Cazurile care au decedat la scurt timp dupa operatie erau tocmai acelea care s-au prezentat tardiv cand erau deja in stadiul de metastaze si s-a putut efectua doar un tratament paleativ).
- 10. Persoanele cu hipotiroidie obligatoriu se ingrasa iar cele cu hipertiroidie obligatoriu slabesc (fals-exista numeroase exceptii, in prezent diagnosticul endocrinologic se bazeaza pe analize si investigatii complexe si exacte si nu pe variatiile de greutate sau simptome nespecifice ca oboseala, nervozitatea, insomnia).
- 11. Nodulii tiroidieni se trateaza si scad la administrarea de euthyrox (fals-ei beneficiaza doar de tratament chirurgical dar numai in anumite stadii; ei pot stagna/regresa fara nicio interventie de aceea este foarte importanta monitorizarea ecografica la fiecare 6 luni la medicul endocrinolog).
- 12. Tratamentul hormonal este periculos, ingrasa sau determina cresterea pilozitatii la femeie (fals-daca este recomandat de catre un medic avizat el nu are reactii adverse, din contra lipsa administrarii lui produce aceste semne).
- 13. Doza de substitutie hormonala cu euthyrox se scade vara si se creste iarna (fals- desi avem nevoie de mai mult hormon tiroidian pe timp de frig, aceasta nu este o regula si doar endocrinologul poate regla doza de euthyrox in functie de valoarea TSH efectuat la fiecare 6 luni si luand in considerare multe alte criterii ca varsta, greutate, alte boli asociate de obicei cardiovasculare sau psihiatrice, alte medicatii concomitente pentru diverse afectiuni etc.).
- 14. Copiii scunzi care provin din parinti scunzi nu au nicio boala, asa trebuie sa ramana deoarece mostenesc genetic inaltimea parintilor (fals- ei au frecvent nanism hipofizar adica deficit de secretie a hormonului de crestere de catre glanda hipofiza, deficit ce poate fii corectat dar parintii lor nu au beneficiat de tratament, acesta fiind relativ recent introdus in tara noastra, in timp ce in Europa de vest si SUA se utilizeaza de aproximativ 40 ani fara reactii adverse).
- 15. Sarea iodata folosita uzual in alimentatia noastra este daunatoare tiroidei (fals- iodarea sarii este obligatorie prin lege in Romania din 2002 datorita faptului ca iodul este esential pentru functionarea optima si pastrarea dimensiunilor si structurii normale a glandei tiroide;in multe tari din vest se iodeaza si uleiul, apa, zaharul, furajele animalelor tocmai pentru preveni aparitia gusii, nodulilor tiroidieni, a cancerelor tiroidiene cu prognostic mai rezervat decat carcinomul tiroidian papilar si a cretinismului endemic mixedematos sau neurologic).